Новини и събития


Русия прави голям скок в европейската газова война
На 19 ноември президентът Путин застана рамо до рамо с президента Ердоган по време на церемония за завършването на първата линия на Турски поток. Подводната част на газопровода ще пренася 15,75 млрд. куб. м директно от континентална Русия в Турция. Капацитетът ще се удвои след завършване на втората линия. Тръбопроводът ще започне да функционира в края на 2019 г. Въпреки няколкото неуспехи, взаимните интереси по отношение на сигурността и търговията осигуряват засилване на сътрудничеството между Русия и Турция срещу опозицията от Запад. Първата линия от Турски поток, който е почти завършен, е важен за двустранните отношения. Втората линия обаче ще обслужва европейския пазар и е знак за успешната стратегия на "Газпром" срущу опозицията от страна на ЕС и няколко европейски страни.Увеличаването на напрежението между Русия и Запада след кризата в Украйна и анексирането на Крим, предизвика Москва да преразгледа отново мащабния си проект "Южен поток". Тръбопроводът ще заобиколи Украйна и ще транспортира 63 милиарда куб.м природен газ за Европа през България. Законодателният пакет и силната опозиция от страна на Брюксел и няколко европейски държави накараха "Газпром" да отхвърли "Южен поток" и да изберат по-малкия, макар и еднакво важен проект Турски поток. Стратегията работи, тъй като европейските компании се опитват да участват в проекта.Ценовите спорове между руския "Газпром" и „НафтогазУкрайна” през 2000-те създадоха условия за руската страна да намали зависимостта от газовия транзит. След успешния проект "Северен поток", Южен поток би свързал потребителите в Югоизточна Европа директно с огромните газови ресурси на Русия. Критиците посочват, че контролираният от държавата "Газпром" възнамерява да увеличи натиска върху Украйна, като я лиши от транзитните такси в размер на милиарди долари и така отслабва преговорната й позиция. Последното би могло да се постигне чрез намаляване на транзитното значение на страната. Москва обаче настоява, че проектите не са злонамерен план спрямо Украйна, а имат за цел да подобрят енергийната сигурност в региона.

Независимо дали по политически причини Москва възнамерява да увеличи натиска върху Украйна или да подобри енергийната сигурност в региона, целта определя средствата. В този случай проектът Турски поток трябва да замести природния газ, идващ от Украйна, за да се придържа към целта на "Газпром". Основната причина за западния маршрут през Гърция е по-големият пазар на Италия, докато Югоизточна Европа все още ще получава газ от Украйна.

Политически принципи срещу икономически цели

Москва поддържа близки дипломатически отношения с Гърция и Италия. Премиерът на Италия Конте неотдавна посети Москва, за да покаже подкрепа, където намекна, че европейските санкции срещу Русия са контрапродуктивни. Той не даде отговор на въпроса, дали Италия ще наложи вето върху шестмесечното удължаване на санкциите, наложени от ЕС през декември. Разумно обаче е, да се приеме, че природният газ е в дневния ред. Дали изборът ще бъде направен за Гърция и Италия все още не е ясно.

Съществуващата междусистемна газова връзка между Турция и Гърция понастоящем работи с нисък капацитет от 6 млрд. куб. м, а 10 е максималният. Така че има свободен капацитет да се използва без допълнителни инвестиции. Газпром също така разглежда замразените планове за междусистемната връзка Турция-Гърция-Италия, известна като газопровода Посейдон, който изчезна от плановете на Транс -Адриатическия тръбопровод/ TAP.От икономическа гледна точка има смисъл да се улесни по-големият и по-богат пазар на Южна Европа. Въпреки това, високите разходи за изграждане на подводния тръбопровод и конкуренцията на TAP правят това по-малко приемливо. TAP е на много по-напреднал стадий с готови строителни планове и осигурено финансиране. Освен това консорциумът, който отговаря за тръбопровода, има още един коз, който "Газпром" не може да отмине: подкрепата от ЕС.

Успехът на "Газпром"

Въпреки че капацитетът на Турски поток е наполовината в сравнение с Южен поток, тръбопроводът има потенциал да окаже значително въздействие върху европейските пазари. Въпреки усилията на Брюксел да спре руските проекти в Европа, Москва изглежда уверена, че ще успее: Северен поток 2 вече е в процес на изграждане, първата линия на Турски поток е завършена, а втората я следва. Това, което е поразително в случая с втората линия е боричкането от гръцки, български и италиански компании и политици да получат природен газ от газопровода Турски поток. С всеки изминал ден става все по-вероятно тези тръбопроводи да бъдат завършени.

Автор: Vanand Meliksetian, oilprice.com.
Публикувано на 30 Nov 2018 от rdibi.bg